Tequila: Mexický národný poklad je zážitkom chutí
Existuje veľa alkoholických nápojov, no niektoré sú doslova „zlatom“. Tequila je jedným z nich, pre Mexičanov je symbolom tradícií a nezameniteľnej chuti, ktorá spája.
Pre jej výrobu a značenie platia prísne pravidlá, originál pochádza z mexického štátu Jalisco. História pitia a výroby tequily sa viaže na 16. storočie a príchod Španielov – milovníkov destilovania a výroby alkoholu.
Čím je tequila taká výnimočná?
Tento exotický destilát je nielen skvelým „ochucovadlom“ koktejlov, zážitok z výraznej chuti vám ponúkne aj ako samotný drink. Najmä spojenie s tradičnou soľou a citrónom je povestné, tento zvyk sa stal vo svete veľmi obľúbeným. Tequila sa vyrába z modrej agávy, ktorej plody pripomínajú obrovský ananás. Zrejú celých desať a viac rokov, v dvanástich, keď sú najvhodnejšie na výrobu tequily, vážia okolo 100 až 120 kg. Vtedy sa plody upečú a vylisuje sa z nich šťava. Tá sa nechá kvasiť a hneď na to sa destiluje. Mexický mok, ktorý nesmie chýbať v žiadnej rodine, obsahuje 38 – 40 % alkoholu, dá sa fľaškovať alebo sa zvykne uložiť do drevených sudov, kde vyzrie. Podľa doby zretia sa delí. Ak zreje v sudoch dva až dvanásť mesiacov, ide o Tequilu Reposado, ak zreje jeden až tri roky, vznikne Tequila Aňejo. Ak dozrieva viac ako tri roky, je z nej Tequila Extra Aňejo.
Lieči vraj aj osteoporózu
Bude to znieť neuveriteľne, no tequila má podporovať správne fungovanie kostí. Môže za to látka nachádzajúca sa v modrej agáve, ktorá pomáha k lepšej absorpcii vápnika a vstrebávaniu horčíka. Obe tieto zložky sú nevyhnutné pre udržovanie zdravých kostí. „Konzumácia fruktánov, ktoré obsahuje agáva, spolu s adekvátnou intestinálnou mikrobiotou podporuje tvorbe novej kosti, dokonca aj v prítomnosti osteoporózy,“ hovorí jeden z mexických výskumov. Tím vedcov testoval túto teóriu na myšiach trpiacich rednutím kostí. Prevratné výsledky vraj majú zmeniť tradičnú liečbu osteoporózy. Tak čo, dáte si za jeden?
Reklamný článok
Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.