Najväčšie mýty o potravinách
Medzi ľuďmi sa často šíria mýty, ktoré z niektorých nezdravých potravín robia zdravé a naopak. Nedostatočnými vedomosťami a našou naivitou sa preto často necháme ovplyvňovať okolím a konzumujeme potraviny, ktoré na naše telo nemajú taký efekt, ako si v skutočnosti myslíme. To isté platí aj o úprave jedla.
Je műsli naozaj zdravé?
V médiách na nás z každej strany útočia reklamy na udržovanie zdravej a štíhlej línie či ideálnych raňajkách vo forme műsli alebo műsli tyčiniek. Fámy o vysokom obsahu vlákniny, vitamínov a nízkom obsahu cukru sú však nepravdivé. Műsli sa vyrába z extrudovaného obilia – teda zlisovaného, čím sa menia jeho prirodzené vlastnosti a zastúpenie prírodných látok. Dôležité bielkoviny sa vplyvom vysokých teplôt rozkladajú a zvyšuje sa podiel cukru. Navyše na to, aby jednotlivé kusy obilia držali pokope a vytvárali jednotný tvar, sú používané rozličné chemické látky na báze cukrov a tukov. Műsli je preto hotovou cukrovou bombou, ktorá síce telu dodá potrebnú energiu, no nie v tej najzdravšej forme.
Najlepšie sú nízkotučné
V chladiacich regáloch v obchodoch sa čoraz viac rozširuje sortiment nízkotučných mliečnych výrobkov s nízkym, dokonca až nulovým obsahom tuku. Je však mlieko bez akéhokoľvek tuku dostatočne výživné a pre organizmus prospešné? Obsahuje síce rovnaké množstvá minerálnych látok ako obyčajné mlieko, avšak v nízkotučných výrobkoch absentujú niektoré dôležité látky rozpustné práve v tukoch. A nimi sú napr. vitamíny A, D, E a K. Navyše, nízkotučné výrobky majú v porovnaní s bežnými vyšší obsah škrobu. Malý rozdiel tuku, aký je prítomný v bežných mliečnych výrobkoch oproti nízkotučným, neprinesie pre telo žiadne výrazné negatívne vplyvy. Naopak však zabezpečí prísun dôležitých živín.
Čerstvé je lepšie ako mrazené
Patríte aj vy do skupiny, ktorá konzumuje iba čerstvé ovocie a zeleninu s vedomím, že len čerstvé je naozaj zdravé? V skutočnosti však rozdiel v živinách medzi čerstvým a mrazeným neexistuje. Navyše, na pohľad čerstvé ovocie často absolvuje aj niekoľko týždňovú cestu, za to mrazené je väčšinou zamrazené ihneď po zbere.
FOTO: freedigitalphotos.net