Červené mäso
Aj vy ste sa už stretli s názorom, že červené mäso je horšie ako biele? To, či niekto uprednostňuje nejaký typ mäsa pred iným, je výlučne individuálnou záležitosťou. Červené mäso je pre naše telo prospešné, avšak treba klásť dôraz na kvalitu (tak ako pri všetkých potravinách).
Rozruch kvôli IARC
Dávnejšie spôsobila organizácia IARC zaoberajúca sa výskumami rôznych druhov rakovín menší rozruch tým, že zaradila červené mäso k potenciálnym karcinogénnym potravinám. Podľa ich výsledkov môže zvyšovať riziko rakoviny konečníka a rakoviny hrubého čreva.
Ide hlavne o výrobky zo skupiny spracovaného mäsa, napríklad párky, salámy, šunky, slanina, klobásy, tlačenky a ďalšie podobné výrobky. Príliš častá konzumácia takýchto potravín údajne výrazne zvyšuje riziko spomenutých druhov rakoviny, takže je na mieste rozumná striedmosť – maškrty si môžete dopriať, ale s mierou raz za čas.
Čerstvého červeného mäsa sa teda nemusíte vzdávať – ak si ho upravíte doma a budete dbať na jeho kvalitu, zdravie si len posilníte.
Ako kupovať mäso a ako mäso skladovať?
Bez ohľadu na to, aký druh mäsa idete práve kúpiť, je dobré dodržiavať základné pravidlá. V prvom rade nikdy, naozaj nikdy, nekonzumujte mäso po záruke; možno nepáchne nijako zvláštne a je po záruke trebárs len jeden deň, i tak nie je vhodné na konzumáciu. Uprednostňovať by ste mali čo najdomáckejšie mäso napríklad od miestnych predajcov alebo od chovateľov z vidieka, ktorí predávajú mäso z domácich ošípaných a chovajú hydinu kdesi na dvore. Aj červené mäso sa dá zohnať od slovenských predajcov alebo aspoň z okolitých krajín. V prípade mäsa sa tiež oplatí hľadať biokvalitu.
Absolútne nikdy nekupujte neoznačené mäso pri ktorom neviete odkiaľ pochádza alebo mäso z ďalekých krajín (mäso dlho putovalo ku konečnému spotrebiteľovi a navyše nie je ani poriadne označené).
Rozmrazené mäso už nikdy nezmrazujte. Správne by ste mali mäso rozmrazovať buď v studenej (nie teplej) vode, v mikrovlnke čo dokáže rozmrazovať, alebo v chladničke. Vždy dodržujte správnu teplotu pri skladovaní mäsa: v mrazničke aspoň -18°C a v chladničke maximálne 4°C.
Mäso a deti
Deti samozrejme môžu jesť mäso a aj by ho jesť mali, len treba jednotlivé druhy dávať do stravy postupne. Spracované výrobky (ako sme už spomenuli patria sem paštéty, salámy, údeniny a i.) dávajte deťom až vo vyššom veku, no mäsko pripravené doma môžu v podstate hneď ako začnete s normálnou stravou. Úplne na začiatku podávajte biele mäsko bez tuku, neskôr jedálny lístok obohaťte o červené mäso, pravdaže máme na mysli tepelne upravené mäso (teda žiaden krvavý steak alebo tatarák).
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: google.com
Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.