Sladká letná pochúťka plná zdravia
Celý rok sa všetci tešíme na „zlato“ v podobe varenej kukurice. Leto bez nej si vari nevie nikto ani len predstaviť. Vedia to aj na kúpaliskách, trhoch, hodoch a vedia to rovnako aj naše babičky, či mamy. Tejto dobrote sa jednoducho nedá odolať!
Pôvod
Kukurica je známa už cez 7 000 rokov a jej pôvod drieme v Amerike. Už starí Indiáni ju považovali za vrchol výnimočnosti. Na naše územie ju priniesli údajne kočovní Rómovia a odvtedy sa teší veľkej obľube. Či sme malí a či veľkí, keď sa povie „kukurica“, začnú nám samovoľne tiecť slinky. Najlepšia je varená, ale môže sa pokojne pripraviť aj na grile alebo upiecť na pekáči.
Okrem toho, že je to naozaj výnimočná potravina, jej klas sa využíva aj v kozmetickom a textilnom priemysle alebo pri výrobe etanolu, lepidla či atramentu.
Bohatá na vlákninu
Ak ste sa nebodaj dopočuli, že varená kukurica zdraviu neprospieva, zaiste sa potešíte! Kukurica je veľmi zdravá plodina plná vitamínov, najmä skupiny B a tieto vitamíny sa starajú o našu pleť, pokožku, nechty a krásne vlasy. O dôvod navyše – dopriať si z nej ešte viac ako obvykle. Nezaostávajú ani selén, zinok či mangán a čo je najdôležitejšie – železo. Tento stopový prvok sa odporúča konzumovať vo zvýšenej miere najmä ľuďom trpiacimi anémiou – teda chudokrvnosťou. Všetci dobre vieme, že pokiaľ niekto trpí touto „diagnózou“, dni určite nie sú plnohodnotné. Cítime sa malátni, sme bledí, vypadávajú nám vlasy, bolí nás hlava alebo je nám na zvracanie. Je perfektné dopomôcť si k zdraviu takouto sladučkou formou. Vysoký podiel vlákniny sa stará o naše správne trávenie a ľahšie „vyprázdnenie“.
Ďalšie pozitíva
Vďaka všetkým vitamínom a zložkám, ktoré sú v kukurici obsiahnuté, je dokázané, že prečisťuje naše črevá a zároveň zmäkčuje stolicu. Nie je pravdou, že sa z nej priberá – práve naopak – sladký cukor z kukurice sa premení v tele na škrob, ktorý dodá telu všetko potrebné. A všetci „nerváci“, pozor – kukurica pôsobí aj na náš nervový systém a upokojuje. U detí sa stará o správny fyzický, aj duševný vývin a to kvôli vysokému obsahu jódu, medi a mangánu. Možno ste netušili, že táto plodina má aj protirakovinové účinky a chráni pred ochoreniami srdca a mozgu. Bohatý zdroj antioxidantov priamo z prírody!
FOTO: pexels.com
Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.