0

Ako si pripraviť sladké, no zároveň zdravé palacinky

Čo je nezdravé to vieme všetci. Zväčša to báječne vonia a ešte lepšie chutí. Lenže zrada, vážení. Krátko potom, ako skonzumujeme posledné sústo, sa nám akosi ťaží vstať od stola. Nie, žeby sa nám nedalo, no jednoducho sme malátni, unavení a preklíname ten moment, kedy sme si uvarili zase niečo typické, slovenské. Existuje ale vôbec jedlo, ktoré by nás opantalo na prvý pohľad a zároveň by spĺňalo tie najprísnejšie kritériá zdravého stravovania?

Kategorická odpoveď zrejme nikdy nebude naporúdzi, no máme pre vás niečo, čo by sa tomu požadovanému mohlo blížiť. Všetci do jedného poznáme tie fantastické palacinky od našej mami, starej mami, alebo od tety kuchárky zo školskej jedálne. Ako malé deti sme ale potrebu racionálnej stravy tak nevnímali, no vekom sa mnohé veci menia. Aj postoj k tomu, čo jeme. Ražná múka, vajíčka, cukor, štipka soli a slnečnicový olej, prípadne repkový. No a ako plnka, jahodový lekvár, prípadne čerstvý tvaroh. Na niečo sme zabudli? Myslíme si, že ani nie.

Na kvalitnej múke veľmi záleží, nepodceňujte jej význam

V súčasnosti sa derú do popredia suroviny, z ktorých sa dajú ukuchtiť rovnako chutné palacinky, ale s omnoho zdraviu prospešnejšími hodnotami. Vieme, že ich základom je múka. Tú ražnú poznáme všetci, roky ju kupujeme v bežných obchodoch, roky z nej vyvárame, čo nás napadne. No s jej kvalitou, resp. výživnou hodnotou je to tak pol na pol. Navyše, celiatici by vedeli rozprávať. Skúste ju napríklad vymeniť za oveľa zdravšiu špaldovú múku. Nutričná hodnota špaldovej múky spočíva nielen v pomletí zrnka, ale aj klíčku a otrúb. A práve tieto časti zrnka obsahujú tie najdôležitejšie vitamíny B, A, C, D a E a minerálne látky ako zinok, magnézium, železo a samozrejme vlákninu. Preto sa nelepí na steny žalúdka a čriev, ako tá od všetkého očistená biela múka.

Alternatív v našich obchodoch je viacero

Môže sa stať, že ani špaldová múka vám nebude po chuti. Dokonca ani niektorí celiatici špaldovú jednoducho jesť nebudú. Vyskúšajte teda múku kokosovú. V našich kuchyniach dosť neznáma surovina, no musíme jedným dychom povedať, že ide naozaj o vynikajúcu alternatívu bielej a špaldovej múky. Obsahuje veľmi veľa vláknin, bielkovín a zdravých tukov. Má nízky obsah cukru, málo kalórií, je charakteristická nízkym glykemickým indexom, a preto je vhodná aj pre diabetikov a celiatikov. Nejde síce o múku v tom pravom zmysle slova, lebo nie sú v nej prítomné obilniny, ale ako vravíme, vyskúšajte.

Kto pohrdne aj tou kokosovou, nech vyskúša mandľovú. Svojím zložením a prospešnosťou pripomína kokosovú. Nachádza sa v nej horčík, fosfor, zinok, vápnik a vitamín E. Obsahuje taktiež nenasýtené mastné kyseliny. Mandľovú múku nespomíname náhodne. Je mimoriadne vhodná najmä pri príprave tých sladkých jedál, teda aj našich palaciniek.

Nech je tak, či onak, základ palaciniek môže pozostávať zo spomenutých, ale aj z iných zdravých typov múk. Stačí si vybrať, na našom trhu je ich už chvalabohu dostatok.

Palacinky vyprážajte na niečom zdravom

Takže, palacinkové cestíčko máme zamiesené, ostáva nám iba dodať ten finálny tvar okrúhlych placiek. Budeme potrebovať olej, prípadne maslo. O škodlivosti slnečnicového oleja sa toho popísalo už dosť, nebudeme opakovať každému známe fakty. Ako náhrada nám vynikajúco poslúži kokosový bio olej. Naopak o ňom idú len samé dobré chýry. Výdatne napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi človeka a znižuje tak výskyt srdcovo cievnych ochorení.

Kto nesúhlasí s vyprážaním na oleji, môže si zvoliť nejaké fajné maslo. Po našich skúsenostiach odporúčame maslo Ghee. Je bez laktózy, bielkovín a vody. Prirodzene bezlepkové. Neobsahuje konzervanty a ani žiadnu soľ. Naopak, nájdeme v ňom nenasýtené kyseliny Omega 3 a vitamíny A, D, E a K. Má vynikajúci terapeutický účinok pri žalúdočných problémoch. Čo vás možno veľmi prekvapí je skutočnosť, že toto maslo vydrží čerstvé a voňavé až osem mesiacov mimo chladničky. A pre koho je určené? Najlepšie ho znášajú alergici, športovci a mamičky s deťmi.

Tak a to by sme mali. Olej alebo maslo. Pražte na čom len chcete, len aby to bolo niečo naozaj zdravé a hodnotné.

Sladké no predsa zdravé

Lenže, do palaciniek ide predsa aj nejaká plnka. Presladený lekvár a čokoládové miš maš, majú tiež svoju alternatívu – nugátový krém. Je vyrobený z lieskových orechov, kokosového masla, pravého kakaa a kokosového cukru. Naplnené palacinky dochutíte a vyzdobíte čím chcete. Čerstvým, alebo zaváraným ovocím, kakaovým práškom, cukrom, škoricou, alebo posekanými mandľami. Presne podľa toho, čo komu chutí. Ak ste pražili na kokosovom oleji, tak pre zmenu potrite hotové palacinky s mandľovým maslom, nech vaše palacinky hýria všakovakými chuťami.

Želáme vám dobrú chuť a veríme, že s jedlami vytvorených zo zdravých surovín sa budeme stretávať u nás stále častejšie.

Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.