X

Skúšali ste humus? Pripravte si cícerovú nátierku u vás doma.

O humuse som prvýkrát počula dávnejšie, avšak len prostredníctvom médií, kedy  ho predstavovali ako súčasť izraelskej kuchyne. Až donedávna som nemala najmenšiu predstavu o tom, ako by to mohlo chutiť až do chvíle, kedy moja kamarátka neprišla s touto netradičnou ochutnávkou priamo ku mne.

Prvý dojem z tejto nátierky bol trochu zvláštny, avšak po chvíli to bola celkom zaujímavá chuť. Definovala by som to ako nátierku vhodnú k čerstvej zelenine ale aj rôznemu pečivu a hriankam.  Ochutnávka ktorú som absolvovala bola síce kúpená v supermarkete ale existuje množstvo receptov vďaka ktorým si ho môžete pripraviť priamo doma. Jeden z nich je aj tento.

 

Postup pri príprave nátierky

Na prípravu budeme potrebovať: 400 g cíceru,  4 lyžíc olivového oleja,  2 plné lyžice pasty- Tahini, 2 strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu a vodu podľa potreby.

Cícer deň vopred namočíme do vody. Vodu nasledujúci deň zlejeme, znova zalejeme čistou vodou a asi na hodinu a pol dáme variť. Keď je cícer mäkký pridáme k nemu všetky ostatné suroviny (olivový olej, pasta tahini, cesnak, citrónová šťava). Dochutíme, poprípade zriedime s vodou aby sa pasta dobre rozotierala a mixujeme. Pastu tahini môžete kúpiť aj v niektorých drogériach ako sezamovú pastu .

Humus môžete dochutiť aj nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou, paprikou alebo chilli. Záleží od toho, čo vám chutí viac. Tak dobrú chuť.

Napísala: Lucia Šariková

FOTO: freedigitalphotos.net