Skúšali ste humus? Pripravte si cícerovú nátierku u vás doma.
O humuse som prvýkrát počula dávnejšie, avšak len prostredníctvom médií, kedy ho predstavovali ako súčasť izraelskej kuchyne. Až donedávna som nemala najmenšiu predstavu o tom, ako by to mohlo chutiť až do chvíle, kedy moja kamarátka neprišla s touto netradičnou ochutnávkou priamo ku mne.
Prvý dojem z tejto nátierky bol trochu zvláštny, avšak po chvíli to bola celkom zaujímavá chuť. Definovala by som to ako nátierku vhodnú k čerstvej zelenine ale aj rôznemu pečivu a hriankam. Ochutnávka ktorú som absolvovala bola síce kúpená v supermarkete ale existuje množstvo receptov vďaka ktorým si ho môžete pripraviť priamo doma. Jeden z nich je aj tento.
Postup pri príprave nátierky
Na prípravu budeme potrebovať: 400 g cíceru, 4 lyžíc olivového oleja, 2 plné lyžice pasty- Tahini, 2 strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu a vodu podľa potreby.
Cícer deň vopred namočíme do vody. Vodu nasledujúci deň zlejeme, znova zalejeme čistou vodou a asi na hodinu a pol dáme variť. Keď je cícer mäkký pridáme k nemu všetky ostatné suroviny (olivový olej, pasta tahini, cesnak, citrónová šťava). Dochutíme, poprípade zriedime s vodou aby sa pasta dobre rozotierala a mixujeme. Pastu tahini môžete kúpiť aj v niektorých drogériach ako sezamovú pastu .
Humus môžete dochutiť aj nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou, paprikou alebo chilli. Záleží od toho, čo vám chutí viac. Tak dobrú chuť.
Napísala: Lucia Šariková
FOTO: freedigitalphotos.net
Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.