X

Balzamikový ocot

Kvalitný balzamikový ocot je v kuchyni nenahraditeľný pre svoju výnimočnú chuť. Zoznámte sa s ním a začnite ho používať do jedál i vy. Hotová chuť pokrmu bude omnoho luxusnejšia. Aký druh používate vy?

 

Tri druhy

Ochutnať treba všetky tri druhy aby ste našli ten svoj. Mnohí kuchári svetových mien používajú často tento ocot na dochucovanie i keď nie je uvedený v pôvodných receptoch. Nebojte sa preto experimentovať.

            Extra vecchio dozrieva často až 25 rokov a je cenovo náročnejší, no rozhodne stojí za to. Ide o delikatesu a skutočnú gurmánsku pochúťku. Hodí sa k teplým aj studeným jedlám, avšak odvážne gazdinky ho používajú aj ako digestív či aperitív. Využitie tohto druhu je teda len na vás.

Da insalata dozrieva približne 6 rokov, takže podstatne menej než prvý druh. Je kyslejší, a preto sa často používa v šalátových zálievkach. Dobre sa kombinuje s olivovým olejom.

Medio corpo zreje asi tak 12 rokov a je ideálny do omáčok a cestovín.

 

Dozrievanie v sudoch

            Balzamikový ocot získava svoje unikátne vlastnosti dozrievaním v sudoch; tie sú starostlivo vyrábané z rôznych druhov dreva. Malé sudy sú spravidla z morušového dreva alebo z čerešňového, veľké sudy zvyknú byť z dubového dreva. Tekutina má prísun vzduchu vďaka tomu, že sudy sú naplnené maximálne do dvoch tretín a miestnosť je veľmi dobre vetraná.

 

Uplatnenie v kuchyni

            V kuchyni si balzamikový ocot zamilujete – dochutí ryby, cestoviny, mäso aj morské plody. Hodí sa aj na prípravu šalátov, marinád a aj do zeleninových šalátov. Je vynikajúci v omáčkach.

Balzamikový ocot sa vždy pridáva do jedál až po ich dovarení nakoľko neznesie tepelnú úpravu. Ak by ste ho pridali počas varenia pravdepodobne bude príliš kyslí čím znehodnotí celé jedlo.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net, google.com