Aby nám jedlo neškodilo
Okrem toho, že nám chutí, že nás nasýti, poteší a zabaví, môže nám do života priniesť aj veľa zdravotných problémov. Nie len problémy v tráviacom trakte, ale aj iné vážne civilizačné ochorenia, akými sú rôzne zápaly či nádory. Jedlo z nás robí to, čím sme. Ako vyzeráme, ako sa cítime a koľkou energiou oplývame – máme v rukách my. Robme to preto uvážene a starostlivo vyberajme potraviny, ktoré sa vlastne stávajú našou súčasťou.
Prijímanie potravy je malý „obrad“
Nejedzte vtedy, keď sa ponáhľate, keď máte zlú náladu alebo ste zlostní. Energia, s ktorou jedlo budete požívať, premení sústa na „jed“. A tak miesto toho, aby ste vstali od stola spokojní a samozrejme najedení, budete pociťovať úplný opak. Jedlo vám skratka nepadne dobre. Určite ste sa už ocitli v podobnej situácii. V dnešnej dobe, žiaľ, nie je ľahké nájsť si „vhodnú“ chvíľku na tak samozrejmú vec – ako je jedlo. Stále sa iba niekam náhlime alebo niečo nestíhame a často to dopadne tak, že prvé jedlo „hádžeme“ do seba, či už počas šoférovania, pracovania, upratovania , ale aj neskoro večer. To je veľká chyba. Potom sú tu aj ľudia, ktorí „žijú pre to, aby jedli“ a každú voľnú chvíľu svojho dňa venujú myšlienkam na chutné pokrmy a tiež si ich aj radi doprajú. Nezabudnite na fakt, že stačí jesť trikrát za deň, ale jedlo by malo byť pre nás liek.
Nevarte s negatívnymi pocitmi
Rovnako to platí aj pri procese varenia. Pokiaľ varíte v zlosti, alebo sa vám jednoducho nechce, radšej všetko nechajte tak a vráťte sa k tomu neskôr. Všetka energia, ktorú totiž vkladáte do vášho „výtvoru“ sa prenesie na stravníkov vo vašej domácnosti. Nie nadarmo sa hovorí, že špeciálna prísada v jedle je láska. Keď varíte s dobrými úmyslami a vkladáte do toho celú svoju „dušu“, jedlo bude určite vynikajúce a navyše pohladí srdiečka vašich blízkych.
Spoznajte svoj typ
Harmonické stravovanie je skutočná veda. Začiatky sú samozrejme ťažké, no už od prvého dňa uvidíte zmeny. Každý z nás je iný typ – aj čo sa týka telesnej stavby človeka, génov i povahy. Všetko nás ovplyvňuje. Podľa toho, akí sme, existujú rôzne špeciálne tabuľky (bežne dostupné), knihy a zaujímavá literatúra, ktoré nám ukážu, aké jedlá nám prospievajú a aké naopak – škodia. Dodržiavaním istých „zásad“ pocítime veľké zmeny v živote, budeme plní energie, prestaneme sledovať ručičku na váhe a začneme plnohodnotne žiť.
FOTO: pexels.com
Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.