X

Čomu sa vyvarovať pri výrobe domácej slivovice

Postupné dozrievanie plodov ovocných stromov nás núti rozmýšľať, čo spraviť s tohtoročnou úrodou. Každý chlap je zhodne za to, že najlepšie spracovanie ovocia je v tekutom stave. Pravá domáca pálenka hrá všetkými chuťami ovocia a dokážeme si ju vychutnať oveľa viac ako tú kúpnu. Navyše pocit, že sme si ju spravili sami, je na nezaplatenie. Pri výrobe domácej pálenky však veľmi rýchlo môžeme spraviť zásadnú chybu, ktorá znehodnotí chuť domáceho destilátu.

Už dávno neplatí, že do pálenky patrí druhotriedne či poškodené ovocie. Doma vyrobená pálenka by mala byť čo najkvalitnejšia, a preto sa odporúča používať zdravé a hlavne zrelé plody, ktoré zabezpečia cenený podtón chuti po danom ovocí. Nie je vhodné napĺňať nádobu na kvasenie ovocím postupne, podľa toho ako dozrieva, pretože časť z neho môže začať kvasný proces skôr, prípadne sa môže vyskytnúť hniloba. Kvas je následne znehodnotený, v lepšom prípade doň nepreniknú všetky arómy z ovocia. Domácej slivovici dáva typickú chuť nielen šupka a dužina, ale aj kôstka, pričom prienik tejto chuti trvá najdlhšie.

Do nádoby s kvasom je potrebné pridať cukor, podľa množstva ovocia, čím naštartujeme celý proces kvasenia. Nádobu je vhodné umiestniť na vzdušné miesto, kde nie je teplota príliš nízka, no ani príliš vysoká. Odporúča sa izbová teplota, teda okolo 20°C. Kvas rozhodne nepostavte k bandaskám z nafty, benzínu či kvasu z iného druhu ocovia, keďže doň môžu preniknúť iné arómy.

Po vykvasení je nutné previezť kvas do certifikovanej pálenice, kde je premenený na biely mok. Dnes sa obvykle pália domáce pálenky na stupeň 50 až 52. Ak by bol obsah alkoholu čo i len 53%, zvýraznená by bola už chuť etanolu a nie domáceho ovocia. Po vypálení je vhodné položiť na otvorené hrdlo nádoby, kde sa nachádza čerstvá pálenka, kus daného ovocia, ktorý pohltí nepríjemné pachy.

Podľa ovocinárov je tohtoročné ovocie priam stvorené na pálenie. Obsahuje totiž väčšie množstvá cukru, ako po iné roky, a preto sa predpokladá, že kvas bude jeden z najkvalitnejších za posledné obdobie.

FOTO: freedigitalphotos.net