X

Ako prezimovať?

Sychravé počasie je často predzvesťou chorôb a chrípok. Tie vás však môžu obísť ak budete vedieť ako správne prezimovať. Naučte sa otužovať, konzumujte dostatok vitamínov a pestujte kondíciu. Na záver vám ponúkneme aj pár overených rád.

 

Vitamíny a stravovanie

         Imunitu si môžete zvýšiť stravou bohatou na vitamíny; keď vám dlhodobo chýbajú telo si len ťažko poradí s chorobami. Zásobte sa predovšetkým cennými rybami ktoré vám dodajú dôležité nenasýtené mastné kyseliny. Nezabúdajte ani na bielkoviny.

Z vitamínov nevynechajte A, C, E a B. v prípade, že vám nejaká zelenina alebo ovocie nechutí, hľadajte vitamíny v tabletkách alebo kvapkách z lekárne. V takom prípade ale čítajte zloženie a snažte sa vyhnúť farbivám alebo chemikáliám. Vitamíny v tabletkách by mali byť čo možno najprírodnejšie, bez zbytočných prídavkov. Ak uprednostňujete zeleninu, konzumujte ju predovšetkým surovú, resp. čo najmenej tepelne upravenú.

Nepodceňujte ani pitný režim. Stále platí, že piť máte aj keď práve nepociťujeme smäd.

 

Otužovanie a kondícia

         Kondícia nezahŕňa iba svaly a posilňovňu, ale aj pohyb na vzduchu a otužovanie. Rovnako podstatné je mať dostatok spánku.

Skúste overený spôsob otužovania – buďte von za každého počasia, vetrajte krátko a často, v noci pootvorte mierne okno. Občas si choďte zabehať. Za pomoci týchto činností si váš organizmus lepšie zvykne na zmeny počasia a ľahšie sa im prispôsobí.

 

Overené rady

  •  Kuracia polievka. Je naozaj pravdou, že táto polievka pomáha pri prechladnutí, pretože jej zloženie zabraňuje tvorbe hlienov, neurophilov. Ak sa rozpustia a nebudú tvoriť, vyzdraviete.
  •  Kapusta. Kyslá kapusta dodáva telu vitamín C, B a tiež železo. Jedzte ju čo najviac surovú bez varenia a pokiaľ je domáca pite i šťavu z nej.
  •  Chren. Chren je pomocníkom pri zápaloch, zahlienených prieduškách a poradí si aj s kašľom či zachrípnutým hlasom. Navyše dodáva aj vitamín C.
  •  Cesnak. Jeho zázračné účinky pozná každý z nás. Vzhľadom na jeho zloženie sa právom označuje za prírodné antibiotikum. Okrem iných zloženiek v ňom nájdete i alicín, ktorý má silný antibakteriálny účinok. Chuť medu sa dá zmierniť napríklad medom.
  •  Na hrdlo. Vytvorte si domácu zmes – šťava z polovice citróna, polovica pohára horúcej vody, lyžica whisky a lyžička medu.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net