RAŇAJKY – 8.00
Marmeládová bageta
Bagetu prekrojíme a naplníme 100 g tvarohu a 1 čajovou lyžičkou marmelády.
Chlebíček so syrom a paradajkami
Celozrnnú žemľu rozkrojíme a natrieme čajovou lyžičkou margarínu. Rajčiny pokrájame na plátky a obložíme nimi natretú žemľu. Navrch položíme plátok syra.
Jogurt s ovocím
Kiwi, pomaranč a pol banánu nakrájame na drobno a zalejeme 100 g jogurtu (Actimel).
Čokoláda s ovocím
30 g čokolády zmiešame s 1/8 l mlieka, polovicou banánu a polovicou jablka pokrájaného nadrobno.
DESIATA – 11.00
Mrkva s citrónovým jogurtom
125 g mrkvy postrúhame na hrubšie. Pohár nízkotučného jogurtu zmiešame s citrónom, mrkvou a so sladidlom.
Mangový šalát
150 g manga ošúpeme a nakrájame nadrobno. 125 g malín zmiešam s mangom a spolu s 2 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy a so sladidlom.
Toast so šunkou a uhorkami
Plátok celozrnného toastu vložíme do hriankovača a obložíme 50 g šunky. 125 g uhorky ošúpeme, nakrájame a spolu s 25 g miešaných klíčkov rozdelíme na toast.
OBED – 13.00
Obed pri tejto diéte by mali tvoriť mini jedlá plné vitamínov.
Zemiakový šalát s lososom
200 g zemiakov uvaríme, ošúpeme a nakrájame na plátky. 50 g údeného lososa pokrájame, pol jablka a pór očistíme a pokrájame na kolieska. ½ viazaničky kôpru posekáme. Všetko zmiešame so zemiakmi, lososom, polievkovou lyžicou smotany a trochou citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme.
Šalát z kyslej kapusty a papriky
½ červenej papriky a jablko očistíme, nadrobno pokrájame, zmiešame so 150 g kyslej kapusty, pohárom netučného jogurtu, soľou a korením.
Ryžovo-banánový šalát
30 g ryže udusíme, pridáme plátok ananásu, ½ banánu a pol hrušky. Premiešame s ryžou, ½ pohárom nízkotučného jogurtu, citrónovou šťavou a sladidlom.
OLOVRANT – 15.00
Chlieb s vajcom a klíčkami
Plátok celozrnného chleba potrieme jogurtovým krémom a navrch položíme 2-3 lístky hlávkového šalátu. Obložíme vajíčkom nakrájaným na plátky. Posypeme 25 g pokrájaných klíčkov.
Bageta s mangom a šunkou
Bagetu rozkrojíme a natrieme dolnú polovicu čajovou lyžičkou jogurtového krému a obložíme 50 g šunky a 100 g manga.
SKORÁ VEČERA – 17.00
Skorá večera v podobe pomoci proti poobedňajšiemu útlmu. Na výber máte:
– šálku kávy s bagetou a 2 čajovými lyžičkami marmelády,
– pohár čaju s hrozienkovým koláčom a 1 polievkovou lyžicou masla,
– kapučíno s citrónovou piškótou,
– bielu kávu so zákuskom,
– šálku kávy s orechovou zmrzlinou.
VEČERA – 19.00
Jablkovo-mrkvová ryža s morčacím rezňom
V slanej vode uvaríme 30 g ryže. 175 g mrkvy a polovicu jablka očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu varíme v pol šálke zeleninového vývaru – varíme 7 minút, pridáme jablko a ešte 2 minúty povaríme. Ryžu scedíme, pridáme mrkvu s jablkom. 100 g morčací rezeň v čajovej lyžičke horúceho oleja opečieme z obidvoch strán, osolíme, okoreníme a podávame s ryžou.
Zelenina s čili a syrom
Na prípravu budeme potrebovať 75 g červenej a žltej papriky, 200 g cukiny, 150 g pasírovaných paradajok, 1 cibuľu, 1 plátok syra. Papriky, cukinu a cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. V 1 čajovej lyžičke oleja podusíme. Pridáme do zmesi pasírované paradajky a 5 minút dusíme. Nadrobno nakrájame 1 plátok syra a posypeme ním jedlo.
Zemiaky s hrachom a šunkou
125 g umytých a očistených zemiakov nakrájame a v polovici šálky zeleninového vývaru varíme 5 minút. Pridáme 50 g pokrájanej šunky, 100 g mrazeného hrášku a 1 polievkovú lyžicu smotany a ešte raz prevaríme. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
NESKORÁ VEČERA – 22.00
Kefír s jahodami
125 g mrazených jahôd rozšľaháme a zmiešame so 150 ml kefíru.
Pomarančové mlieko
100 ml pomarančovej šťavy zmiešame so 100 ml netučného mlieka a 1 čajovou lyžičkou posekanej medovky.
Malinový tvaroh
2 polievkové lyžice syrového krému zmiešame s 2 polievkovými lyžicami mlieka a trochou tekutého sladidla. Pridáme 125 g malín a zmiešame.
Ananásový jogurt
1 plátok ananásu pokrájame nadrobno a zmiešame s pohárom nízkotučného jogurtu.
FOTO: freedigitalphotos.net