X

Zastavte nepríjemné nadúvanie

Jedlo bolo skvelé a naozaj chutné, ale nedokážete si ho poriadne vychutnať pretože vás trápia kŕče, ktoré dokážu zážitok z jedla úplne pokaziť nech už by ste jedli akúkoľvek dobrotu. Plynatosť je veľmi nepríjemná, ale s pomocou trikov jej predídete a budete sa cítiť omnoho lepšie.

 

Prežúvajte poriadne a správne

            Spočiatku nie je jednoduché ustavične si uvedomovať, že trávenie začína naozaj už v ústach počas žuvania, a tak si to spočiatku musíte pripomínať. Každý jeden kúsok poriadne požujte – čím dôkladnejšie premiešate sústo so slinami, tým menej námahy vynaloží potom žalúdok.

Určite ste už počuli, že s plnými ústami sa nehovorí, a je to naozaj pravda. Počas prežuvania by ste nemali hovoriť, lebo inak sa s jedlom dostane so slinami do žalúdka aj vzduch, a to negatívne ovplyvní trávenie. Najprv dojedzte kúsok, potom vravte.

 

Samotná konzumácia

            Nekonzumujte priveľmi horúce jedlá a rovnako sa vyhýbajte aj studeným – hlavné jedlo má mať správnu teplotu príjemnú v ústach. Nejedzte narýchlo, uponáhľanosť totiž nadúvaniu a kŕčom pomáha. Radšej si jedlu sadnite a po dojedení chvíľku poseďte napríklad tým, že v pokoji dopijete minerálku alebo šálku zeleného čaju.

Je dobré vyhýbať sa bielemu pečivu a vymeniť ho za celozrnné, ktoré dokáže vaše telo ľahšie stráviť.

 

Pred, počas, po

            Pred jedlom, konkrétne pred obedom, zjedzte malý hlávkový šalát trebárs ako predjedlo. Enzýmy v takejto surovej strave potom pomôžu lepšie spracovať celý hlavný chod. Ak nemáte možnosť dať si šalát alebo ho nemáte v láske, vezmite si enzým určený na trávenie vo forme tabletky na prírodnej báze.

Počas jedla používajte bylinky. Vždy keď varíte doma využívajte rascu, tymian, aníz a samozrejme oregano. Ak vám chutí pikantné siahnite pokojne aj po čili.

Po jedle si doprajte šálku feniklového alebo harmančekového čaju.

 

Ovocie áno, ale…

            Ovocné džúsy, odšťavenú šťavu z ovocia či samotné ovocie máte dovolené, ale konzumujte ich samostatne, nie spolu s jedlom. Dajte si mix ovocia na raňajky alebo na večeru.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net