Prežúvajte poriadne a správne
Spočiatku nie je jednoduché ustavične si uvedomovať, že trávenie začína naozaj už v ústach počas žuvania, a tak si to spočiatku musíte pripomínať. Každý jeden kúsok poriadne požujte – čím dôkladnejšie premiešate sústo so slinami, tým menej námahy vynaloží potom žalúdok.
Určite ste už počuli, že s plnými ústami sa nehovorí, a je to naozaj pravda. Počas prežuvania by ste nemali hovoriť, lebo inak sa s jedlom dostane so slinami do žalúdka aj vzduch, a to negatívne ovplyvní trávenie. Najprv dojedzte kúsok, potom vravte.
Samotná konzumácia
Nekonzumujte priveľmi horúce jedlá a rovnako sa vyhýbajte aj studeným – hlavné jedlo má mať správnu teplotu príjemnú v ústach. Nejedzte narýchlo, uponáhľanosť totiž nadúvaniu a kŕčom pomáha. Radšej si jedlu sadnite a po dojedení chvíľku poseďte napríklad tým, že v pokoji dopijete minerálku alebo šálku zeleného čaju.
Je dobré vyhýbať sa bielemu pečivu a vymeniť ho za celozrnné, ktoré dokáže vaše telo ľahšie stráviť.
Pred, počas, po
Pred jedlom, konkrétne pred obedom, zjedzte malý hlávkový šalát trebárs ako predjedlo. Enzýmy v takejto surovej strave potom pomôžu lepšie spracovať celý hlavný chod. Ak nemáte možnosť dať si šalát alebo ho nemáte v láske, vezmite si enzým určený na trávenie vo forme tabletky na prírodnej báze.
Počas jedla používajte bylinky. Vždy keď varíte doma využívajte rascu, tymian, aníz a samozrejme oregano. Ak vám chutí pikantné siahnite pokojne aj po čili.
Po jedle si doprajte šálku feniklového alebo harmančekového čaju.
Ovocie áno, ale…
Ovocné džúsy, odšťavenú šťavu z ovocia či samotné ovocie máte dovolené, ale konzumujte ich samostatne, nie spolu s jedlom. Dajte si mix ovocia na raňajky alebo na večeru.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net