X

Top najzdravšie potraviny na svete

Odborníci na výživu prehodnocujú potraviny ktoré sú na rozdiel od ostatných zdravšie a pre naše telo sú hotový zázrak. Môže za to najmä vysoký podiel vitamínov, antioxidantov, minerálov a iných látok ktoré sa podieľajú na udržiavaní nášho zdravia. My sme pre vás pripravili zoznám najzdravších produktov ktoré majú naozaj zázračné účinky.

 

Ľanové semiačka a olej

Ľanové semiačka sú zložené zo 42% tuku, 28% vlákniny omega-3 mastnej kyseliny a lignanov. Nielen ľanové semienka ale aj olej má blahodárne účinky. Obsahuje esenciálnu linolovú kyselinu(omega-6) ktorá je nevyhnutná na prežitie. V roku 1951 prišla biochemička Dr. Johanna Budvigová s objavom ktorý vyrazil dych nejednému chorému človeku. Obsah ľanových semienok pôsobí na ľudský organizmus tak blahodárne že pri dlhodobejšom užívaní je možné zmiernenie nádorových ochorení.

 

Cvikla

Tento krvavo červený skvost záhradky neulahodí každému, no napriek tomu obsahuje toľko zdravých látok že je to hotový dar prírody. Cvikla sa vyznačuje tým že zmierňuje problémy dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, má priaznivé účinky pri problémoch s pečeňou a obličkami, zbavuje organizmus toxických látok a dokonca má blahodarne účinky aj na vlasy.

 

Cesnak

Cesnak je bohatým zdrojom zlúčeniny síry, ktorá sa podieľa pri znižovaní cholesterolu a krvného tlaku. Taktiež má protizápalové a antibakteriálne účinky a výrazne posilňuje imunitu. Je vynikajúcou prevenciou pri rakovine hrubého čreva a žalúdka.

 

Chilli

V roku 2007 zistili britský vedci že kapsaicín ktorý obsahujú chilli papričky dokáže zabíjať rakovinotvorné bunky bez vedľajších účinkov. Chilli pomáha taktiež pri migréne, nachladení a zmierňuje problémy s hornými dýchacími cestami.

Napísala: Lucia Šariková

FOTO: freedigitalphotos.net