X

Repka verzus slnečnica: ktorý olej je lepší?

Rastlinných olejov poznáme viacero. Tie najznámejšie sú ale z repky a slnečnice. Dvaja konkurenti, ktorí majú bohaté zastúpenie v každej slovenskej kuchyni. Obľubujeme ich pre ich nízku cenu, skvelú chuť a využitie. Čím sa od seba líšia?

 

Repkový olej značne vedie

Keď sa najbližšie budete v obchode rozhodovať, ktorý z nich si vyberiete, určite to už bude ľahšie. Výskumy totiž potvrdzujú, že repkový olej je lepší ako slnečnicový. Jeho zloženie sa výrazne líši. Jeho chuť je jemnejšia a vhodná tak do studenej, ako aj do teplej kuchyne. S obomi sa výborne vysmáža, avšak repkový olej vydrží dlhšie čerstvý a zachováva si svoju stálosť.

 

Dôležitá Omega – 3

Omega -3 je kyselina, ktorá je veľmi dôležitá pre naše zdravie. Obzvlášť naša zemepisná šírka si ju vyžaduje dopĺňať o čosi viac. Slováci údajne konzumujú málo plodín, v ktorých je táto látka zastúpená. Treba dodať, že slnečnicový olej má oproti repkovému vyšší podiel Omega – 6 mastných kyselín, no v tomto prípade je to vcelku nepodstatné, pretože obrovský nepomer medzi Omega – 3 a Omega – 6 , v ňom vytvára nerovnováhu. Pre naše telo sú prospešnejšie práve Omega – 3 nenasýtené mastné kyseliny. Sú to tie, tzv. prospešné tuky.

 

Výborný pre „srdciarov“ a pri vysokom cholesterole

Repkový olej je priam ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú problémy so srdiečkom alebo s vysokým cholesterolom. Pred slnečnicovým vedie až o polovicu, čo nie je vôbec málo. Takisto vyhráva repkový olej aj pri porovnávaní vitamínov. Aj keď ten slnečnicový obsahuje viac vitamínu E, repkový značne vedie v obsahu tokoferolov (alfa, beta, delta, gamma). Vitamín K a A je v repkovom oleji 100 až 500-krát vo väčšom zastúpení, než v slnečnicovom. Vidíte ten rozdiel?

Okrem slnečnicového a repkového oleja poznáme ešte rad ďalších rastlinných olejov, napríklad: kokosový, olivový, konopný, sójový, tekvicový, ľanový, kukuričný, arganový či palmový.

FOTO: pexels.com