X

Popáleniny z kuchyne

Pečenie a varenie niektorým gazdinám prináša radosť, ale občas i problémy v podobe drobných popálenín. Ak ich však správne a rýchlo ošetríte, vyhnete sa silnej bolesti a urýchlite hojenie.

 

Hojenie je proces

            Rezné rany a popáleniny sú najčastejšími úrazmi v našich domácnostiach. Vznikajú predovšetkým obarením pri vysokých teplotách a pri kontaktoch kože s priamym plameňom, no popáliť nás môžu aj niektoré chemické látky. Hojenie je vždy zdĺhavé; proces obnovy kože môže trvať aj 28 dní čo je prakticky cyklus života jednej kožnej bunky. Regenerácia a úplná obnova závisí od stupňa popálenín.

Prvý stupeň značí povrchové popálenie kedy sa pokožka iba začervená, bolí a opuchne – hojenie trvá 2 týždne. Druhý stupeň sa vyznačuje hlbšími popáleninami až pod kožou, silnejšou bolesťou. Tvoria sa pľuzgiere s čírou tekutinou a hojenie trvá približne mesiac. Tretí stupeň značí, že popálenie preniklo až do podkožného väziva takže človek necíti bolesť pretože sa spálili aj nervové zakončenia. Hojenie je dlhodobé a zostávajú po ňom jazvy.

 

Rýchla pomoc

            Postihnuté miesto treba chladiť ihneď prúdom studenej vody aspoň desať minút – je to opatrenie aby teplo nepreniklo hlbšie a popálenie bolelo menej. Radšej nenanášajte masti a iné prípravky vrátane zásypov lebo popálená koža je mimoriadne náchylná na infekcie. Radšej po ochladení použite špeciálu náplasť na popáleniny. Samozrejmosťou je ošetrenie u lekára.

Drobné, bežnejšie popálenia viete vyriešiť aj babskými radami:

–      tenká vrstva horčice a vaječného bielka zaženie bolesť a zmierni slabé popálenie,

–      pomôže vám aj priloženie rozkrojenej cibule,

–      pľuzgierom sa vyhnete ak na začervenanú plochu položíte šupku zo zemiaka, reznou stranou na kožu.

 

Prevencia

            Pri ruke majte vždy kvalitné chňapky, tie drahšie sú odolnejšie a lepšie chránia, poniektoré siahajú až po lakte. Pevne uchopujte nádoby a chráňte sa pred horúcim vzduchom z nádob alebo z rúry (nenakláňajte sa nad hrnce, nepozerajte do rúry ihneď po jej otvorení).

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net