Vývody časti pankreasu, v ktorej sú produkované tráviace enzýmy, ústia spolu so žlčou do začiatočného úseku dvanástnika. Dvanástnik privádza zo žalúdka natrávenú stravu, ktorá sa následne aj pomocou enzýmov pankreasu štiepi až na organické zlúčeniny, ktoré dokáže sliznica vstrebať a krv či lymfa následne distribuovať do tela. Nepravidelným stravovaním, následným prejedaním sa či dlhodobým príjmom nezdravých jedál dochádza k postupnému upchávaniu vývodu pankreasu, čím sa znemožňuje prienik enzýmov do tenkého čreva. Toto upchatie spôsobuje hneď dve ohniská bolesti. Tá je spôsobená jednak hromadením enzýmov v pankrease a zároveň aj potravou, ktorú nemá čo spracovať. Tento stav nazývaný akútna pankreatitída sa preto prejavuje ostrými kŕčmi či páčivou bolesťou a zbaviť sa jej je možné len pod dohľadom odborníka dlhodobým pobytom v nemocnici.
V prípade, že sa akútna pankreatitída opakuje, môže prerásť až do chronického ochorenia. To spôsobuje trvalé
Ak trpíte ochoreniami pankreasu, je potrebné radikálne zmeniť svoj jedálniček. Odporúča sa zo stravy vylúčiť mäso, pečivo a akékoľvek polotovary, a naopak, zvýšiť konzumáciu rýb, zeleniny a ovocia – teda potravín bohatých na omega 3 mastné kyseliny. Podľa prírodných liečiteľov na problémy s pankreasom prospieva ginko a čučoriedky. Doktori hovoria jasné nie cigaretám a alkoholu, ktoré pankreatitídu rapídne zhoršujú.
FOTO: freedigitalphotos.net