X

Milovaná i nenávidená brokolica

Niektorí na brokolicu nedajú dopustiť a pravidelne ju zaraďujú do jedálnička, iní sa jej radšej vyhýbajú. Pokiaľ vám nechutí možno svoj postoj prehodnotíte po fakte, že je napríklad aj prírodným liekom na mladosť. Jej chuť závisí od spracovania a zakomponovania do jedla; obvykle nechutí deťom a naopak, dospelí si ju pochvaľujú.

 

 

Využitie, skladovanie, vzhľad

            Najčastejšie sa brokolica využíva ako dochucovadlo v jedlách, ale zvykne sa podávať aj samostatne. Čerstvá má byť sýtozelená, hlávka musí byť pevná a tvrdá bez náznakov mäkkosti. Pokiaľ sa na nej začínajú tvoriť žltkasté škvrnky končí jej spotreba a nemali by ste ju kupovať. Ideálne je skladovať ju vo fólii a v chlade; v chladničke nie viac ako tri dni, v mrazničke však pokojne aj dlhšie.

Najjednoduchšia príprava je uvariť ju – postavte ju do hrnca na stonku, zalejte vodou tak aby plávala len po stonku a prikryte pokrievkou. Stonka počas dusenia zmäkne a hlavičky sa pekne samé uvaria. Surová je zas vynikajúca do polievok, šalátov alebo ako zelená ozdoba na tanieri.

 

Pôvod brokolice

            S pestovaním začali Etruskovia na Apeninskom polostrove pred približne tritisíc rokmi. Do francúzska sa dostala až v šestnástom storočí, neskôr prenikla do Talianska a Ameriky. Pôvodný názov, ktorý sa zachoval v spisoch, je „brocco“ a neskôr „broccoli“ čo je prakticky totožné s dnešným zaužívaným pomenovaním. Aktuálne jej najviac holdujú taliani, a to aj v kuchyni, aj v exporte.

 

Jedna z najzdravších potravín

            Možno vás prekvapí fakt, že brokolica patrí k desiatim najzdravším potravín sveta. Dokáže totiž úspešne neutralizovať karcinogénne látky (známa I3C zložka brokolice) čím zabraňuje bujneniu rakoviny v tele. Ďalej bojuje proti vzniku šedého zákalu vďaka obsahu karotenoidom. Okrem toho stimuluje metabolizmus, podporuje krvný obeh a krvotvorbu na základe čoho pomáha pri anémii a zlepšuje činnosť svalov. A aby toho nebolo málo pre obsah horčíka vie spomaliť starnutie pleti čím podporí dlhšiu mladosť.

Čo sa týka vitamínov možno sa vám to celkom nebude zdať, no brokolica obsahuje až dvakrát viac vitamínu C než pomaranč alebo citrón, obzvlášť ak konzumujete brokolicu neupravenú, surovú. Nájdete v nej i karotén, vitamín E, množstvo minerálov (draslík, zinok, železo, magnézium, fosfor, meď) a dokonca aj vlákninu.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net