X

Liečba tela i duše Ajurvédou

Ajurvéda je považovaná za najstarší liečebný systém, ktorý vznikol pred viac než 5000 rokmi na území Indie. Ajurvéda je svetovo uznávanou liečebnou metódou, ktorá sa na indických univerzitách študuje ako vedný odbor po ukončení všeobecného lekárstva. Podstata Ajurvédy spočíva v rovnováhe tela, mysle a duše a poznaní samého seba.

Pomocou Ajurvédy je možné liečiť všetky typy ochorení – fyzické, aj psychické. Dôležité je najmä poznanie vlastnej osobnosti a vlastného životného príbehu. Jednotlivé životné situácie totiž môžu byť spúšťačmi zdravotných problémov, ktorými trpíme. Lekár zaoberajúci sa ajurvédou dokáže na základe podrobného rozprávania o živote pacienta nájsť korene choroby, ktoré sa správnym nastavením stravy a očistných procesov odstránia. Ajurvéda teda nepozná žiadne lieky, lieči bežným jedlom a vedením k správnemu životnému štýlu. Liečba Ajurvédou je tiež prevenciou pred vznikom ďalších ochorení.

Ajurvéda rozlišuje tri základe duševné typy, ktoré vytvárajú jednotlivé energetické dráhy tela zvané dóše. Medzi ne patrí vata, pitta a kapha, pričom každá ovplyvňuje určité systémy tela. Každý človek je kombináciou týchto dráh, avšak jedna z nich  je vždy dominantná. Pre každý typ sú známe potraviny, ktoré sú prospešné a naopak, ktoré neprospievajú. Napríklad, ak je vo vašom tele dominantná pitta, je vhodné konzumovať potraviny, ktoré túto dráhu potláčajú, tak aby bolo telo v rovnováhe.

Vata je dráha ovplyvňujúca cievy, trávenie a nervy. Potraviny, ktoré znižujú vatu sú oriešky, broskyne, ananás, špargľa, mrkva či pšeničné výrobky. Ak je vata dominantnou dráhou, obmedziť by sme mali slané a vyprážané jedla, jablká či studené nápoje, ktoré túto dráhu podporujú.

Pitta nesie zodpovednosť sa metabolizmus a hospodárenie s teplom. Potraviny potláčajúce pittu sú jablká, banány, jahody, mliečne výrobky či ryža. Naopak, pittu podporujú citrusové plody, cibuľa, oriešky, mrkva, sýtené nápoje či pšeničné výrobky.

Kapha riadi hormonálny systém, transport látok a stavbu tela. Kaphu znižuje soľ, jablko, cibuľa, kapusta a jej príbuzná zelenina. Ľudia s dominantnou kaphou by mali obmedziť konzumáciu zemiakov, banánov či pšeničných výrobkov.

Dominantný typ dóše zistíte testom dostupným v literatúre o ajurvéde alebo na internete. Test však môže obsahovať až viac než stovku otázok.

FOTO: freedigitalphotos.net