X

Koreniny chladných dní

Čo nevidieť tu máme opäť chladné dni počas ktorých sa budeme snažiť príjemne ohriať a rozvoňať domácnosť typickými koreninami. Vanilka či škorica sú nielen voňavé, ale z dravé. Ktorých päť korení najviac používame v zime a na čo pôsobia?

 

 

Aníz

         Aníz sa k nám dostal zo stredomorských oblastí. Jeho sladká chuť dodáva jedlám ten správny nádych. Okrem ochutenia však pomáha pri kŕčoch v žalúdku a črevných ťažkostiach.

 

Koriander

         Koriander pochádza pravdepodobne zo severnej Afriky; odtiaľ bol dovezený k nám do Európy a dnes ho máme v kuchynkách i my. Jeho semienka sú dobré na látkovú premenu. Na sliznicu pôsobí antibakteriálne a predtým sa osvedčili aj jeho účinky pri kašli a dýchacích ochoreniach (chrípka a pod.).

 

Muškátový orech

         Muškátové oriešky by ste našli v trópoch na vysokých stromoch. Zábaly z nich sa používajú pri dráždivom kašli (prikladajú sa na hruď). Nastrúhané v jedlách vedia posilniť obranu tela, pomáhajú pri kolike a bojujú proti žalúdočným kŕčom. Muškátový oriešok obsahuje zaujímavú látku geraniol ktorá vie utlmiť rozmnožovanie choroboplodných zárodkov v našom organizme.

 

Vanilka

         Vanilka je jednou z najpoužívanejších prísad a v súčasnosti sú ňou ochucované i niektoré minerálne vody. Taktiež však patrí medzi najdrahšie koreniny nakoľko je náročná na pestovanie. Je ideálna nielen do jedál, ale chutné sú aj čaje pripravené z vanilky. Bolo dokázané, že pomáha proti depresiám a obsahuje tiež látky ktoré pôsobia na rozširovanie ciev vďaka čomu sa stará o lepšie prekrvenie.

 

Škorica

         Na záver tu máme voňavú škoricu. Svojou arómou si podmaňuje nielen deti, ale i dospelákov a popularitou je na tom rovnako s vanilkou. Oddávna bola používaná v Číne kde liečila viaceré ochorenia; tá najdrahšia škorica (označovaná na trhu ako „pravá škorica“) obsahuje toľko rôznych látok, že je považovaná za liek proti zápalom tela rôzneho pôvodu a druhu. Zabraňuje i plesniam a pomáha cukrovkárom. Jej vôňa dokáže pozdvihnúť náladu.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net