X

Hliva ustricová – liečivá huba aj u vás doma

O jednej hube, ktorá rastie aj v našich končinách, môžeme povedať, že je hotovou bombou vitamínov a iných telu prospešných látok. Hovoríme o hlive ustricovej, ktorá bežne rastie najmä v listnatých lesoch na kmeňoch stromov ako drevokazná huba. Jednoducho si ju však dopestujete aj doma v oveľa jednoduchších podmienkach.

 

Zázračný pleuran

Hliva ustricová je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov B,C, D a K, množstva minerálnych látok a prvkov ako sodík, zinok, meď a selén, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu nášho tela. Konzumácia hlivy sa odporúča v prípade zvýšenej hladiny zlého cholesterolu, keďže látky obsiahnuté v tejto hube znižujú jeho hodnoty. Zároveň podporujú trávenie a tvorbu či vylučovanie žlče. Hliva je však bohatým zdrojom látky nazývanej pleuran, ktorá je nevyhnutná pre náš imunitný systém. Pleuran je známy skôr ako beta-glukán, ktorý je súčasťou azda každého prípravku určeného na podporu imunitného systému. Bez beta-glukánu by boli bunkové súčasti imunity neúčinné a neplnili by si žiadnu zo svojich základných funkcií. Makrofágy či NK bunky známe ako natural killers obsahujú na svojom povrchu receptory na naviazanie pleuranu. Interakcia receptoru a tejto látky spustí v bunke množstvo biochemických dejov, ktoré spejú k ich aktivácii a konečnému zneškodneniu cieľa, akým je napr. baktéria, vírus či iná pre telo cudzorodá častica. Aktivácia NK buniek je dôležitá aj pri nádorových ochoreniach, keďže majú schopnosť identifikovať a usmrcovať nádorové bunky.

 

Hlivu jednoducho vypestujete aj vy

Ako sme v úvode spomínali, hlivu ustricovú si môžete jednoducho vypestovať aj doma. Buď si kúpite už naočkované podhubie vo vhodnom substráte alebo očkovanie prevediete sami napríklad do sparenej slamy, sena, drevených pilín, alebo podhubie aplikujete do dreva z listnatého stromu. Po očkovaní je nutné zabezpečiť vhodné prostredie pre množenie podhubia, a to vlhkosť a teplotu, ktorá by nemala klesnúť pod 10°C. Približne dva mesiace po naočkovaní podhubia môžete zbierať prvú úrodu doma vypestovanej hlivy.

FOTO: google.com