Antibiotiká súčasťou zeleniny a mäsa ktoré kupujeme
Žijeme v dobe, kedy nevieme čo jeme. Jeme zeleninu a ovocie, ktoré je pestované len tak „ na rýchlo“ vďaka rozličným druhom pesticídov a postrekov s obsahom všelijakých možných látok, prostredníctvom ktorých sa tieto látky konzumáciou dostávajú do nášho organizmu. Ten istý prípad je aj v prípade konzumácie mäsa.
Či už sú to sliepky, svine alebo kravy, všetky druhy zvierat ktorých mäso si kupujeme, sú po väčšine vychované na „mega“ farmách. Všetky tieto zvieratá sa chovajú v enormnom množstve a pre farmárov je nutné, skrátiť si dobu ich chovu nie tak celkom prirodzenou cestou. Dopovanie týchto zvierat stravou s obsahom antibiotických látok nie je ničím výnimočným.
Zakázané ovocie chutí najlepšie
Aj keď je dopovanie zvierat antibiotikami zakázané, veľké množstvo fariem na svete to ignoruje. Pri zistení tohto spôsobu zvyšovania hmotnosti zvierat , sa zakaždým obhajujú verziou, že ide predovšetkým o prevenciu zvierat voči chorobe. Naše telo si tak konzumáciou obyčajného svinského či kuracieho mäsa ktoré si kupujeme z pultov hypermarketov, dáva do tela ďalšiu dávku antibiotík, aj keď o tom vlastne ani nemusíme vedieť.
Najnovšie správy informujú o možnosti návratu chorôb, pri ktorých zomierali v minulosti naši predkovia. Dôvodom je rastúca neúčinnosť bežných antibiotík, ktoré sú podávané. Ľudský organizmus si na tieto látky dokáže časom privyknúť čím sa účinnosť bežných liekov stáva pomaly ale isto nulová.
Napísala: Lucia Šariková
FOTO: freedigitalphotos.net