Kedysi a dnes
Naši prastarí rodičia vedeli, že želatínu treba zaradiť do jedál na svojom stole pre jej účinky na naše zdravie. Pri varení sa predtým zužitkovali aj kosti či chrupavky, prípadne aj zvieracie kože. Dnes poznáme želatínu získanú buď z prírodných alebo zo živočíšnych zdrojov.
Ak máte chuť na dobrú domácu želatínu, využívajte aj kosti a kože, neobmedzujte sa len na svalovinu. Okrem toho však želatínu nájdete napríklad aj v tlačenke, v silnom vývare z kostí alebo v tradičnej huspenine. Pokiaľ vám ani jedno z uvedeného nechutí, môžete na zahusťovanie omáčok, polievok a iných jedál používať želatínu dostupnú v prášku.
Vynikajúca pre zdravie
Možno niektorých prekvapí fakt, že želatína obsahuje až osemnásť esenciálnych aminokyselín ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje pre svoje správne fungovanie. Ďalej obsahuje bielkoviny, vodu, minerály a glycerín.
Želatína toho dokáže naozaj veľa, v skratke napríklad:
– pomôže znížiť váhu,
– detoxikuje postupne pri pravidelnej konzumácii organizmus,
– podporuje zdravý spánok,
– stimuluje tvorbu kolagénu,
– stará sa o zdravie kostí, silnejšie vlasy a nechty,
– prispieva k zdravším kĺbom,
– pružnejšia pleť,
– urýchľuje procesy hojenia rán,
– bojuje proti osteoporóze,
– udržuje v zdraví pohybový aparát čo ocenia aj športovci alebo seniori či ľudia s nadváhou.
Pre deti
Želatína je vynikajúca aj pre deti. Pokiaľ im nechutí je možné ju ochutiť alebo nenápadnejšie pridávať do bežných jedál. Niektoré cukríky taktiež obsahujú želatínu.
Želatína z morských rias, tzv. agar, pôsobí pre náš organizmus protirakovinovo.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net