Rastlinka produkujúca tieto semená rastie najmä v oblasti juhu Spojených štátov amerických, prevažne v Arizone, Nevade, Kalifornii a v Novom Mexiku. Obľubuje suchšie piesočnaté a stredne hlinité pôdy do výšky 1200 m n. m. Je mrazuvzdorná a plody dozrievajú koncom leta.
Tieto semienka boli natoľko cenené, že sa pokladali za posvätné a dokonca sa používali ako mena, no po príchode kolonizátorov došlo k tomu, že sa na túto potravinu, ktorá bola hlavnou zložkou ich stravy takmer zabudlo.
Pre ich vysokú nutričnú hodnotu a plno výživných látok boli používané atlétmi a bojovníkmi pri fyzických záťažiach a boli dokonca súčasťou ich každodenného prídelu. Jedli ich vcelku, rozomleté na prášok, ako súčasť chleba či iného pečiva. Pri spojení s vodou alebo ovocnou šťavou vytvárajú výživnú rôsolovitú kašu, známu tiež v Mexiku ako Chia fresca. Majú priaznivé účinky na tráviaci systém a vyznačujú sa protizápalovými a dezinfekčnými schopnosťami.
Po mnohých storočiach začíname znovu objavovať výhody a možnosti tejto super-potraviny a v rámci zdravej výživy sa dostáva aj na naše jedálničky. Je vhodným doplnkom na doplnenie energie pri fyzických ale aj psychických záťažiach a je perfektným prostriedkom pri chudnutí. Zvyšuje koncentráciu, zlepšuje náladu, reguluje metabolizmus a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Je preto skvelým doplnkom stravy nie len pre športovcov ale aj pre deti, či starých ľudí.
Prospešnosť rastlinky CHIA
Ak pociťujete, že s vašim telom nie je niečo v poriadku a ak zatúžite po zmene, semienka chia sú tým správnym riešením. Pomáhajú prečisťovať organizmus, chudnúť, zlepšiť fyzickú a psychickú odolnosť a pre vysoký obsah antioxidantov spomaľujú starnutie buniek.
Semená chia majú obrovskú nutričnú hodnotu a obsahujú 16 % bielkovín, 31 % tukov, 44 % uhľohydrátov, z ktorých 38 % tvorí vláknina. Koľko percent z toho tvorí rozpustná vláknina je ťažké povedať, ale zhruba ide o jednu tretinu, pričom má väčšiu viskozitu ako iné vlákniny, čo výrazne zvyšuje dobu prechodu tráviacou sústavou a spôsobuje pomalšie vstrebávanie glukózy. Vďaka tomu dochádza k postupnému uvoľňovaniu energie počas celého dňa. Navyše schopnosť vlákniny chia semienok, nasávať vodu, a to až na 12 a viac násobok, pomáha regulovať hydratáciu a elektrolytickú rovnováhu.
Chia je významným zdrojom vápnika, dokonca ho obsahuje 5 násobne viac ako kravské mlieko, navyše sa v nej nachádza aj bór, ktorý prispieva ešte k účinnejšiemu vstrebávaniu kalcia ale aj magnézia, fosforu a mangánu do tela a tým zosilňuje kosti a podporuje rast svalov.
Taktiež je v tomto prírodnom produkte zastúpený celý rad vitamínov B, ktoré sú dôležité pre mozgovú činnosť. Najväčšie zastúpenie majú vitamín B-2, teda riboflavin, ďalej niacín, thiamín a niekoľko ďalších B vitamínov. Z antioxidantov je v semienkach chia najviac zastúpená kyselina kávová, flavanol glycosidy a kyselina chlorogénová.
Väčšinu tuku obsiahnutého v semenách tvoria zdraviu prospešné esenciálne omega-3 mastné kyseliny a tiež obsahuje aj ALA teda alfa-linolénovú kyselinu. Okrem toho sú bohatým zdrojom minerálov, draslíka a sodíka.
Je zjavné, že chia obsahuje obrovské množstvo prospešných látok a jej konzumáciou môžeme pomôcť svojmu zdraviu, kondícii a psychickej vyrovnanosti. Netreba však zabúdať na to, že ide len o doplnok stravy a preto ho konzumujte s mierou.
Chia v rámci ochorení
Niet pochýb o tom, že chia je jedna z najužitočnejších potravín aké poznáme. Obsahuje široké spektrum látok, potrebných pre náš organizmus. Dokonca by sa dalo povedať, že má liečivé účinky a blahodarne pôsobí pri rôznych ochoreniach a liečbach.
Chia semienka sú veľmi vhodné napríklad pre ľudí trpiacich cukrovkou, dokonca sú pre diabetikov priam až predurčené. Je to z toho dôvodu, že tieto semienka, v prípade, že sa konzumujú súčasne s cukrom dokážu spomaliť jeho vplyv na tráviacu sústavu. Pri svojej ceste tráviacim traktom na seba naviažu vodu a tým vytvoria bariéru, chrániacu sacharidy pred tráviacimi enzýmami. Dokážu tak počas dňa regulovať hladinu cukru v krvi, čo zabezpečuje optimálne využitie energie získanej z potravy. Energia je tak postupne uvoľňovaná počas celého dňa.
Taktiež existuje množstvo spôsobov využitia tejto super-potraviny v kuchyni. Je veľmi chutná, zdravá, výživná a má príjemnú orieškovú chuť. Jej možnosti nie sú takmer ničím obmedzené. Chia sa dá jesť aj v čerstvom a surovom stave, napríklad zamiešaná vcelku do šalátov či do obyčajného jogurtu, i keď v tomto prípade sa odporúča semiačka rozdrviť prípadne pomlieť, pretože v takom prípade, sa z nich jednoduchšie uvoľňujú a následne počas trávenia vstrebávajú prospešné látky do tela. V podobe múky sa zas používa na pečenie chleba, sušienok či tort. Tiež sa dá použiť ako dochucovadlo pri pečených jedlách. V kombinácii s tekutinami zas vytvára výživný želatínový koktail. To je jedna z významných vlastností tejto potraviny. Schopnosť vstrebávať vodu a niekoľkonásobne zväčšiť svoj objem má za následok pocit sýtosti a tým je vyhľadávanou surovinou pri praktizovaní špecializovaných zoštíhľujúcich diét.
Chia je bezkonkurenčne vhodná úplne pre všetkých, od zdravých ľudí až po osoby trpiace rôznymi ochoreniami, od malých deti až po staršiu generáciu a aj od fyzicky pracujúcich ľudí po tých, ktorí sa v práci musia koncentrovať a vyvíjať neustálu mozgovú aktivitu.
FOTO: google.com