X

Tequila: Mexický národný poklad je zážitkom chutí

Existuje veľa alkoholických nápojov, no niektoré sú doslova „zlatom“. Tequila je jedným z nich, pre Mexičanov je symbolom tradícií a nezameniteľnej chuti, ktorá spája.

  

Pre jej výrobu a značenie platia prísne pravidlá, originál pochádza z mexického štátu Jalisco. História pitia a výroby tequily sa viaže na 16. storočie a príchod Španielov – milovníkov destilovania a výroby alkoholu.

 

Čím je tequila taká výnimočná?

Tento exotický destilát je nielen skvelým „ochucovadlom“ koktejlov, zážitok z výraznej chuti vám ponúkne aj ako samotný drink. Najmä spojenie s tradičnou soľou a citrónom je povestné, tento zvyk sa stal vo svete veľmi obľúbeným. Tequila sa vyrába z modrej agávy, ktorej plody pripomínajú obrovský ananás. Zrejú celých desať a viac rokov, v dvanástich, keď sú najvhodnejšie na výrobu tequily, vážia okolo 100 až 120 kg. Vtedy sa plody upečú a vylisuje sa z nich šťava. Tá sa nechá kvasiť a hneď na to sa destiluje. Mexický mok, ktorý nesmie chýbať v žiadnej rodine, obsahuje 38 – 40 % alkoholu, dá sa fľaškovať alebo sa zvykne uložiť do drevených sudov, kde vyzrie. Podľa doby zretia sa delí. Ak zreje v sudoch dva až dvanásť mesiacov, ide o Tequilu Reposado, ak zreje jeden až tri roky, vznikne Tequila Aňejo. Ak dozrieva viac ako tri roky, je z nej Tequila Extra Aňejo.

 

Lieči vraj aj osteoporózu

Bude to znieť neuveriteľne, no tequila má podporovať správne fungovanie kostí. Môže za to látka nachádzajúca sa v modrej agáve, ktorá pomáha k lepšej absorpcii vápnika a vstrebávaniu horčíka. Obe tieto zložky sú nevyhnutné pre udržovanie zdravých kostí. „Konzumácia fruktánov, ktoré obsahuje agáva, spolu s adekvátnou intestinálnou mikrobiotou podporuje tvorbe novej kosti, dokonca aj v prítomnosti osteoporózy,“ hovorí jeden z mexických výskumov. Tím vedcov testoval túto teóriu na myšiach trpiacich rednutím kostí. Prevratné výsledky vraj majú zmeniť tradičnú liečbu osteoporózy. Tak čo, dáte si za jeden?

Reklamný článok