X

Radi pečiete? Pár tipov pre fantastické cesto

Patríte medzi obľúbencov zákuskov, koláčikov alebo milujete torty, iba že jediná vec, ktorá sa vám nedarí je vyznať sa v ceste a pripraviť ho ozaj kvalitne? Potom tu máme pre vás pár tipov ako upiecť skvelé cesto bez toho, aby ste niečo pokazili.

 

Aby koláč neklesol

Stáva sa vám, že pri pohľade do rozpálenej trúby žasnete nad tým, ako váš koláč alebo bábovka úžasne rastie, no vo chvíli, ak ho vyberiete vonku, sfúkne ako prasknutý balón?  Dôvodom môže byť veľa tekutiny. Dbajte preto na dodržanie receptu a prepracovanie cesta, použite menej tekutiny alebo nastavte teplotu pečenia o 10° nižšiu ako je daná.

 

Príliš tmavé cesto

Ak sa vám stane, že koláč je po pečení až príliš tmavý po svojich okrajoch, je potrebné aby ste plech zasunuli nižšie. V kombinácií s nižšou teplotou a dlhším pečením by sa mal tento problém odstrániť. Naopak, ak sa vám zdá,  že je vaše cesto príliš tmavé v strede,  plech by mal byť umiestnený vyššie. Skráťte dobu pečenia a znížte teplotu.

 

Upečený, neupečený?

K tomu, aby ste zistili či je vaše cesto dokonale upečené vám poslúži aj drevená špajdľa alebo obyčajná zápalka. Tento trik používali už naše staré mamy a osvedčil sa dodnes. Pokiaľ chcete zistiť, či je cesto pred koncom dobre upečené, zapichnite špajdľu do najvyššieho miesta koláča. Ak ostane suchá, cesto je hotové.

 

Príliš suchý

Pri pečení sa občas stáva, že po upečení je cesto príliš suché. Zvoľte preto vyššiu teplotu- najlepšie o 10°  a skráťte dobu pečenia. Ak chcete aby bol koláč vlhký a šťavnatý občas ho pokvapkajte šťavou z kompótu , ovocia alebo ovocným sirupom.

Napísala: Lucia Šariková

FOTO: freedigitalphotos.net