X

Ktoré potraviny sú BIO či EKO a ako ich rozoznať?

Mnoho ľudí považuje bio potraviny len za marketingový ťah výrobcov, ktorí sa chcú zviesť na vlne aktuálneho trendu. Spotrebitelia si chcú kupovať kvalitné, nezávadné a chutné produkty. Je teda označenie BIO len psychologickou hrou, alebo sú takéto výrobky a potraviny skutočne lepšie?

Zdroj: Unsplash.com

 

Aby ste pochopili, čo sú vlastne biovýrobky, musíte vedieť, ako a z čoho vznikajú. To, čo si môžete v obchodoch kúpiť, sú buď bioprodukty alebo biopotraviny.

 

Bioprodukty pochádzajú z biochovov a z ekologických fariem, ktoré dodržiavajú zásady ekologického hospodárstva. Neznamená to, že sú šetrné len k životnému prostrediu. V prípade živočíšnej výroby sú to aj také podmienky, ako voľné výbehy, zdravá a vyvážená strava hospodárskych zvierat bez prídavných chemikálií, rastových hormónov alebo antibiotík, ktoré nie sú potrebné.

 

Dnes je moderné hovoriť o „nadopovaných“ kurčatách, no tak ako človek, aj zviera môže ochorieť. Problémom v hospodárstve a chove začína byť, keď sa chovateľ rozhodne preventívne miešať potravu zvieraťa s inými látkami, bez príčiny. Preto nie sú liečivá výsadou len tých nepoctivých chovov.

 

Biopotraviny sú vyrábané z bioproduktov, môže to byť napríklad jogurt, ktorý je vyrobený z mlieka, múka, ktorá je vyrobená z obilia a z ktorej sa neskôr vyrobí chlieb. Ak základné produkty, mlieko, obilie a následne aj múka sú produkované v biokvalite, aj výsledná potravina, ktorá sa z nich spracuje, môže dostať nálepku BIO.

 

“Môže” je v tomto prípade kľúčové, pretože aj výroba potravín musí spĺňať kritériá stanovené legislatívou. Nestačí, že produkt, ktorý výrobca využíva, je bio.

 

Niektoré bio výrobky sa len „tvária“

 

V sortimente rôznych obchodov nájdete potraviny v pekných obaloch s výrazným zeleným označením alebo grafickým prvkom. Nie je nič nezvyčajné, ak v ňom sú aj prívlastky ako BIO, EKO, niekedy RAW alebo VEGE. Aby mali takéto nálepky skutočný význam, na balení sa musí nachádzať aj iné značenie.

 

Oficiálne označenie produktov a výrobkov v Európskej únii, ktoré spĺňajú BIO klasifikáciu, je lístok zložený z hviezdičiek, väčšinou na zelenom pozadí. Ekologické chovy majú tiež svoje značenie v podobných zelených farbách s textom EKO POĽNOHOSPODÁRSTVO.

Zdroj: Biospotrebitel.sk

 

Toto značenie je platné už od roku 2010, odkedy sa ním musia značiť všetky predbalené potraviny v EÚ. Okrem toho si môžete produkt skontrolovať aj pomocou značenia prideleného certifikačným orgánom, ktoré je v zložení SK-BIO-xxx.

 

Aj „neBIO“ môže byť kvalitné

 

Označenie BIO je prísne. Nedokáže ho splniť každý chov ani farma, čo samozrejme neznamená, že ich výrobky nie sú kvalitné. Legislatíva v tomto prípade nepustí a mnoho malých produkcií tak nemusí nikdy získať povolenie alebo dosiahnuť podmienky na získanie tohto označenia.

 

Niektorí ľudia to kritizujú, pretože práve medzi malými farmármi nájdeme kvalitné, domáce produkty, ktorých chuť, trvanlivosť či obsah vitamínov dokážu prevýšiť to, čo nám je ponúkané v supermarketoch. Náročné kritériá však majú svoj význam. Chránia najmä spotrebiteľa. Celoplošne, a tým nemyslíme len Slovensko, ale aj Európsku úniu, nie je možné jednotlivo kontrolovať každého malého výrobcu. Preto sa zaviedol jednotný systém hodnotenia produkcií.

 

Farmárske trhy, ktoré sa rozmáhajú vo väčšine miest, poskytujú domácu kvalitu výrobkov, mali by ste si však byť vedomí toho, že len zlomok z týchto predajcov má nálepku BIO. Neznamená to, že ich produkty sú nekvalitné, len to, že nespĺňajú niektoré z kritérií.

Ak natrafíte aj na malom trhu s farmárskymi výrobkami na BIO produkt, buďte obozretní tak, ako by ste boli aj v bežnom supermarkete. Odložte si blok od nákupu, snažte sa o výrobcovi zistiť čo najviac – možno nie priamo na mieste, ale aspoň po príchode domov. Ako sa hovorí: dôveruj, ale preveruj.

Reklamný článok