X

Víno: biele alebo červené?

Víno a jeho účinky na ľudský organizmus sú nepopierateľne priaznivé. Vďaka jeho obsahu pomáha odbúravať stres a cholesterol, znižuje srdcové ochorenia a pomáha krvnému obehu. Namiesto toho, aby vášmu organizmu ubližovalo mu naopak pomáha. Všetko však s mierou.

Po niekoľkých štúdiách z minulých rokov a dohadoch odborníkov ľudia začali dávať prednosť červenému vínu. Ktoré je však z hľadiska zdravia zdravšie?

 

Pravda o farbe vína

Hoci je medzi ľuďmi rozšírený názor , že červené víno je zdravšie, odborníci to dnes tak trochu popierajú. Tvrdia, že medzi vplyvom bieleho a červeného vína nie je veľký rozdiel. Výber vína by mal skôr záležať na vás a na vašej chuti.

Červené vína obsahujú oproti bielym viac fenolických látok. Tieto látky pôsobia v ľudskom organizme ako antioxidanty. Naopak biele víno  obsahuje viac enzýmov katalázy, ktoré pôsobia takisto ako antioxidanty. Po názoroch že červené vína prospievajú srdcu ľudia začali dávať prednosť práve tomuto druhu. Biele vína však okrem toho, že obsahujú enzýmy prospievajú aj pľúcam . Pohárik bieleho vína by si preto mali dopriať najmä fajčiari.

 

Prospešné množstvo

Aj konzumácia vína má však striktné pravidlá. Denne by ste si mali dopriať ako muž 2 až 4 deci vína a ako žena o polovicu menej. Najlepšia je konzumácia spolu s jedlom napríklad pri obede alebo večeri. Prekročenie tejto miery by vášmu organizmu nepomohlo, naopak mohlo by vám to len uškodiť.

Dôkazom toho, že víno ma skutočne dobrý vplyv na ľudské zdravie sú aj Francúzi. Práve u nich sa potvrdila  podstatne nižšia úmrtnosť na srdcové a cievne ochorenia. Dôvodom môže byť aj ich každodenné pitie vína pri jedle.

Napísala: Lucia Šariková

FOTO: freedigitalphotos.net