X

S týmito potravinami budete zdravšia

Nasledujúce potraviny sú nielen zdravé, ale tiež chutné, takže nemusíte mať obavy z drastických zmien svojho jedálnička. Stačí ak ich zaradíte do stravovania o čosi častejšie.

 

Brokolica

            Brokolica je nielen chutná a veľmi ľahko stráviteľná, ale tiež znižuje riziko rôznych druhov rakoviny pretože pomáha telu v lepšej obrane. Navyše posilní vaše črevá. Pamätajte však, že brokolicu treba dusiť len do polovice a smelo použite aj vodu v ktorej bola varená.

 

Paradajky

            Paradajky sú mimoriadne cenné pre lykopén. Ten sa stará o to, aby sa v krvi netvorili zrazeniny, a zároveň posilňuje celé telo pred vznikom rakoviny. Jedzte nielen dužinu, ale aj šupku. Málokto vie, že paradajky pomôžu predísť infarktu alebo mŕtvici.

 

Šošovica

            Ako iste viete, šošovica podporí vaše trávenie, udrží zdravie čriev  a zničí škodlivé baktérie. Smelo ju konzumujte nielen vo forme polievky, ale je skvelá aj v kombinácii s mäsom alebo dokonca cestovinami. Neobmedzujte sa, práve naopak – zakomponujte ju k rozličným jedlám.

 

Repkový olej

            Nezabúdajte na repkový olej, ktorý chráni naše cievy pred usadeninami. Okrem toho upravuje vysoký krvný tlak a dodáva vitamín E. hodí sa nielen na pečenie, ale aj do šalátov na priamu konzumáciu.

 

Horká čokoláda

            Keď čokoláda, tak horká. Ideálna horká čokoláda obsahuje aspoň 60 percent kakaa. Je zdravšia než mliečna alebo biela, pretože kakao je mimoriadne bohaté na flavonoidy a antioxidanty. Pravidelná konzumácia vás ochráni pred mŕtvicou.

 

Mlieko a mliečne výrobky

            Dodávajte do svojho tela vápnik prostredníctvom mlieka, jogurtov, tvarohu či syra (napríklad kombinácia syra a červeného vína je prospešná). Budete mať zdravšie zuby, vylepšíte stav svojich kostí a zoptimalizujete hladinu krvného tlaku.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net