X

Božské šípky

Počas októbra sa určite vyberte von na zber šípok, alebo si aspoň zaobstarajte kvalitný čaj, ktorý bude obsahovať len šípky bez ďalších prímesí. Šálka tohto lahodného čaju zodvihne náladu, posilní imunitu a dodá vášmu telu vitamín C. Podľa niektorých starých múdrostí šípky prinášajú našej mysli pokoj.

 

Účinky na naše zdravie

O bohatom zastúpení vitamínu C ste už určite počuli z viacerých zdrojov, no šípky sú štedré aj pokiaľ ide o cenné látky ako sú pektín a karotén. Ich popularita stúpa najmä v zime kedy sa používajú ako osvedčený recept proti chrípke a prechladnutiu, no už nie každý vie, že pomáhajú liečiť aj infekcie močových ciest. Šípky si vedia poradiť s hladinou cholesterolu (regulujú ho) a priaznivo ovplyvňujú činnosť látkovej premeny. Čaj zo šípok sa odporúča tehotným ženám i deťom.

 

Kedy zbierať šípky?

Práve október je mesiacom zberu šípok. Zbierajte len zdravé, nepoškodené plody, ktoré musia byť tvrdé. Akékoľvek poškodenie nie je prípustné. Šípky nájdete na okrajoch lesov a na lúkach, vyskytujú sa však aj v nížinách.

 

Ako sušiť šípky?

Šípky sa sušia jednoducho: buď modernejšie a rýchlejšie v rúre, alebo tradičným spôsobom na teplom a vzdušnom mieste. Ak sa rozhodnete pre prvý spôsob šípky budú usušené oveľa rýchlejšie; stačí nastaviť rúru na 70°C a nechať pootvorené dvierka nech vidíte v akej fáze je sušenie (mohli by sa totiž pripiecť). Klasické sušenie vyžaduje teplé miesto s cirkuláciou vzduchu, pričom by šípky mali byť poukladané na papieri (použite napríklad papier na pečenie).

Usušené šípky skladujte vždy len počas jednej sezóny, teda od októbra do októbra. Nikdy sa neskladujú dlhšie!

 

Príprava čaju

Bežný postup hovorí o tom, že by ste nadrvené šípky mali nechať namočené vo vode aspoň po dobu troch hodín (najlepšie cez noc),a takýto výluh potom zohriať na asi 80 °C. Je to najlepšia príprava šípkového čaju, ktorý si zachová všetky cenné látky. Ale poznáme aj rýchlejší spôsob – hrnček sušených šípok zalejte jedným litrom vriacej vody, povarte asi tak dvadsať minút, a môžete popíjať.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net