X

Ako posilniť imunitu a udržať zdravie?

Udržiavanie zdravia je zložitou témou už len preto, že sa vždy objavia nové potraviny, látky a doplnky, ktoré by nám v tom mali pomôcť. Určite nasledujúce potraviny veľmi dobre poznáte, len si pripomeniete prečo sú tak prospešné pre náš organizmus.

 

Triesloviny

Triesloviny sú látky, ktoré pomáhajú zahnať hnačku, liečiť zápaly a dokážu si poradiť aj s krvácaním. Nájdete ich napríklad v čučoriedkach, drienkach, materinej dúške alebo v trnkách.

 

Silice = všestranná pomoc

Silice (éterické oleje) sú rôznorodou liečebnou látkou, ktorú naše telo potrebuje v prípade, že má nejaký problém. Na upokojenie pôsobí levanduľa, medovka a rozmarín. Silice v chrene zas pôsobia antisepticky na močové cesty a v cesnaku liečia črevné parazity. Materina dúška a tymian si poradia s liečbou zápalov horných dýchacích ciest. Plody borievky podporujú lepšie vylučovanie moču.

Na udržanie zdravia ústnej dutiny slúži populárna šalvia a bazalka, ktoré vedia ústnu dutinu dezinfikovať. Tráviace ústrojenstvo ozdraví svieža mäta alebo rasca.

 

Zabudnutá melasa

Melasa je vlastne extrakt získaný z cukrovej trstiny. V tomto „sirupe“ sa nachádza množstvo organických látok a rozličných stopových prvkov – napríklad fosfor, vápnik, železo, zinok, horčík, draslík, meď a dokonca aj nenasýtené mastné kyseliny. Melasa regeneruje krvotvorbu, čistí lymfatický systém a posilňuje nervový systém. Často sa používa ako doplnok pri liečbe anémie.

 

Sladkovodná riasa chlorela

Chlorela je z asi 60 % tvorená z bielkovín, zvyšná časť je z minerálnych látok a množstva vitamínov. Je pre nás zdrojom chlorofylu a obsahuje takmer desaťkrát viac betakaroténu ako mrkva. Chlorela vie spoľahlivo čistiť organizmus, posilňuje celkovú imunitu, reguluje cholesterol a dokáže z tela pri pravidelnom užívaní postupne odstraňovať škodliviny.

 

Konzumácia srvátky

Okrem bielkovín by ste v srvátke našli ešte aj mliečny cukor, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, draslík, zinok, fosfor a okrem iného aj kyselinu listovú. Vďaka obsahu laktoferínu srvátka výrazne pomáha v našom tele „rozvážať“ cenné železo. Lecitín zas posilňuje mozog. Je známe, že srvátka pomôže bojovať proti zápche a vie odbúravať tuky.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net, google.com