0

Inteligentná domácnosť v duchu Vianoc

Vianoce sú najkrajší čas v roku, a to nie len pre deti. Aj my dospelí si dokážeme rovnako slastne vychutnať ich čaro a pohodu, v posledných rokoch možno ešte viac a intenzívnejšie. Obklopení rodinou a blízkymi tak nasávame atmosféru blikajúcich svetielok v obývačkách, ale tiež na domoch či v záhradách.

Tradičné s prvkami SMART

Tradičné Vianoce – presne takto sa nám snažia prezentovať tohtoročné Vianoce médiá. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé. Moderné domácnosti však majú v tomto celkom jasno. Čo tak tradičný obal s moderným, inteligentným a sofistikovaným vnútrom? Inteligentná domácnosť zastrešuje takmer každý aspekt života v dome, riadenie svetiel nevynímajúc. A tak aj rozžiarený stromček či jedlička pred domom sa počas Vianoc stávajú jej neoddeliteľnou súčasťou. Nemusíme byť ani doma, ani mať časovač na svetelnej reťazi, aby sa nám v danom čase celá tá nádhera rozsvietila. Ale rovnako tak to môžeme urobiť aj cez telefón či tablet. Pohodlne, bezpečne a aj mnoho kilometrov od domova môžeme mať pod palcom každé jedno svetielko či žiarovku.

Inteligentná domácnosť nie je len o svetlách…

Pod pojmom SMART domácnosť si môžeme predstaviť automatizované fungovanie jednotlivých prvkov domácnosti (osvetlenie, kúrenie, zavlažovanie, zabezpečenie) bez nášho zásahu, ale s možnosťou ovplyvnenia ich chodu kedykoľvek a z akéhokoľvek miesta. Jediné, čo k tomu potrebujeme, je internet a mobilný telefón či tablet. Znamená to, že ak máme nastavené vykurovanie domu na určitú teplotu, ale v danej chvíli máme pocit, že to nestačí, vieme si kedykoľvek upraviť teplotu podľa našich potrieb. Rovnako je to aj s hudbou alebo závlahou. Systém inteligentnej domácnosti je natoľko šikovný, že aj napriek jeho samostatnosti a plne automatizovanému chodu nám umožňuje robiť rozhodnutia v danom momente a podľa aktuálnej nálady. Túto variabilitu oceníme najmä v dňoch, ktoré sa vymykajú bežnému štandardu nášho života, napr. ak sme doma všetci alebo ak doma vôbec nie sme.

Až donedávna sme si mysleli, že niektorým činnostiam moderné technológie jednoducho nepristanú. Dnes už vieme, že aj rozsvietenie stromčeka či výber pohodovej hudby môže mať pod palcom riadiaca jednotka našej inteligentnej domácnosti a na atmosfére v našom dome to nijako neuberie.

Komentáre sú vypnuté, ale trackbacks a pingbacks nie.